Ændre tekstens størrelse A A A
Velkommen til Gildhøj
Privathospital

Hovedmenu

Meniskskade i knæ

I knæet findes to menisker - to elastiske og faste skiver. De har til opgave at fordele vægten i knæet, således at knæet holdes stabilt under gang og løb samt at brusken slides mindre. Meniskskader i knæet opstår oftest ved et vrid i knæet eller når man går helt ned i hug, men kan også opstå mere snigende efter almindelig aktivitet. 
 
Meniskskader er en af de knæskader, som vi opererer for på Gildhøj Privathospital. 
 

Symptomer på meniskskade

Generne er ofte smerter bagtil i knæet på enten indersiden eller ydersiden eller jagende smerter ved bestemte bevægelser og måske følelsen af, der kommer noget i klemme. Hos nogle forværres smerten, når knæet overstrækkes. Knæet kan eventuelt hæve op. Andre symptomer på meniskskader:
 
Stikkende smerter i knæet, som forværres ved fysisk belastning
Aflåsninger samt klik i knæet
 
Ved meniskskader kan knæet trimmes ved en kikkertoperation, således der ikke mere er noget i klemme. Nogle få meniskskader kan hos yngre sys eller sættes sammen med små genopløselige pile. På Gildhøj Privat Hospital foretager vi altid en forundersøgelse af vores patienter, således at vi sikrer den korrekte behandling.
 

Kikkertoperation for meniskskade

Kikkertoperation er den operationstype, vi foretager flest af på Gildhøj Privathospital. 
Operationen er den mest pålidelige metode til at afdække knæleddets sygdomme og skader, og er således betydelig mere sikker end både røntgenundersøgelse og scanning. 
Ved operationen føres en 5 mm tyk kikkert og forskellige instrumenter ind i knæet gennem to små huller (sjældent flere) i huden fortil i knæet. Derved kan hele knæets indre undersøges for skader og sygdomme i bruskflader, menisker, korsbånd og ledslimhinden. Hvis der findes skader, kan disse umiddelbart behandles under samme operation. 
 
Dog kræver operation af et ødelagt korsbånd et større indgreb, som ikke er mulig under en almindelig kikkertoperation. 
 
Ved operationens indledning fyldes knæet med vand for at spile leddet ud. Under operationen bliver kikkerten drejet rundt, så hele knæleddet gennemgås. For at lette oversigten vil lægen samtidig bevæge knæet i forskellige retninger og anvende forskellige instrumenter til nærmere undersøgelse og behandling af knæet. Patienten kan, hvis det ønskes, følge med i hele operationsforløbet på en fladskærm og få vist knæets forskellige strukturer og skader.
 
Langt de fleste patienter har et godt udbytte af at overvære kikkertoperationen og får et værdifuldt indtryk af knæets tilstand. Ved operationens afslutning udtømmes det meste af vandet, og der indsprøjtes lokalbedøvelse i knæet. Kikkerthullerne lukkes med plaster eller sting samt forbinding. Afhængig af knæets tilstand og skadernes omfang, varer operationen mellem 30 og 60 minutter.
 

Efter operationen

Efter operationen kommer den behandlingsansvarlige læge og fortæller om operationens forløb, hvad der er fundet, og hvad der er gjort. I fællesskab gennemgås det videre forløb med hensyn til genoptræning og kontrolbesøg. Desuden vil sygeplejersken informere om smertestillende og forbinding.
Hvis du har behov for det, kan du låne albuestokke med hjem.
 
Ring for information og tidsbestilling
Telefon:
43 43 92 92
Mandag - torsdag: kl. 8-17
Fredag: kl. 8-16